Musikårskrönika

Okej. Jag ska inte bli sentimental nu vid årets slut. Bara konstatera att 2006 snart är slut. Ett år som... har varit jäkligt dåligt, och fasligt bra. Och annorlunda mot tidigare år: om man ska sätta en rubrik på året kanske det skulle vara Förändring (eller kanske förvirring?). Ja ja, jag är ju ingen sån som rubricerar saker och ting (hehe, aldrig... hmm...), men jag älskar musik, och mitt liv byggs väl i stort sett upp runt några låtar. Jag tänkte därför radda upp de som betytt mest för mig i år. Musikmässigt, textmässigt, gråtmässigt, glädjemässigt, minnesmässigt. Det är till stor del låtar som kommit i år, men en del är gammalt. Jag har inte listat dem efter vilken jag tycker är bäst, för det skulle vara omöjligt, utan kronologiskt med start i januari. Jag valde tjugo låtar för att det är ett bra antal, även om det var svårt att bestämma vilka som skulle få sig en rättmätig plats. Det finns så många andra låtar och artister som också borde få plats, men ibland måste ju även jag snäva in mig.

Jag tänker inte förklara vad de betyder, det känns överdrivet, patetiskt och ingenting värt. Här är mästerverken i alla fall. 

Frida Hyvönen - Come another night
Acid House Kings - Will you love me in the morning
Kosheen - Let Go
Robyn, Ola Salo, Christian Falk - Dream on
Elin Sigvardsson - Where to Start
Emil Jensen - Bud från april
Vapnet - Thoméegränd
David Fridlund och Sara Culler - Circles
Håkan Hellström - Klubbland
The Radio Dept. - Tell
Sambassadeur - Kate
Madrugada - This Old House
Lars Winnerbäck - Över gränsen
Kent - Mannen i den vita hatten
Peter, Bjorn & John - Amsterdam
Fibes Oh Fibes - Get up
Marit Bergman - Today will be the day when mourning ends
Deportees - A Sky to talk to
Lo-Fi-Fnk - Wake up (John Dahlbäcks Beckster rmx)
Bertine Zetlitz - Obsession

"I'll say so long to self pity,
goodbye blues
You run out of time,
I'm leving you
I'll chase the demons back where they belong
All I've got from now on is this song"
Marit Bergman, "Today will be the day when mourning ends"

Bilburen falsksång

Skönt att ha tillgång till bil. Jag känner mig alltid lika cool i "min" (inte alls min) lilla vita pick-up, och att skrika åt andra bilister (vilket jag inte gjorde idag), sjunga högt och köra för fort (ja usch jag vet) är stundtals härligt. Just kommit hem från en koll på Sofies ("Zofie") nya lägenhet, finfin liten lya. Och söta katten var rolig att leka med. Och på väg hem sjöng jag högt till Magnus Tingseks World of it's own. Har sent kommit på hur bra den är. Tokigt bra.

Elden vecka 52

Denna vecka brinner Stjärna i min egen värld för: All bra musik som kommit under 2006. Imorgon kommer förhoppningsvis en sammanfattning av de låtar som betytt mest för mig i år, oavsett om de är gamla eller nya. Tills dess, lyssna på Deportees Damaged Goods, Marit Bergmans I think it's a rainbow eller kanske Miss Lis Late Night Heartbroken Blues. Finfint.


Djuriska trasor

Middagen igår var lite misslyckad, Indian Garden har visst byggt ut - vilket både jag och Marie, som befunnit oss på andra ställen än Stockholm i aderton veckor, missat. Dubbelt så stort, och den förut så goda servicen har helt klart stagnerat. Dags att skaffa nytt stamhak. Men det var kul att träffa Marie innan hon sticker till Australien, och min starköl gick som en läsk på notan - de var verkligen helförvirrade igår. Men jag sa ingenting. Sen gick vi till Södra källare och träffade Maries kompis Fredrik. Jag stack hem lagom till Rome (fasen jag kommer nog missa det ikväll).

Idag har jag njutit av Miss Li och musiken från Desmond och träskpatrasket. Och nu väntar jag på fina vännerna och förhoppningsvis godgod pizza. Och upptäckte just att jag har ett svidande rivsår på armen, vet inte alls från vad. Det kan vara de "djuriska" disktrasorna jag fick av största storasyster i julklapp.

"I do mean
you are the cutest boy I´ve ever seen
and you´ve got that something
something that I want, something that I need, a dirty little young girls dream
"
Miss Li, "Oh Boy"


Tillbaka till extra

Lunchbloggar. Tillbaka på extrajobbet hos största storasyster här i Fruängen. De lämnade mig mer för att äta lunch ute, men jag hade matlåda med mig. Måste äta upp alla rester från julhelgen, till exempel den vegetariska Janssons frestelse som lilla storasyster. Och ikväll blir det ju äta ute med kompis-Marie. Det är så sjysst att ha ett favoritställe, så att när jag säger "Ska vi ta det vanliga eller?" så svarar hon "Ja, jag har inte ätit indiskt på skitlänge", så är vi helt på det klara med att vi går till Indian Garden på Söder.

Igår blev det lite ny frisyr. Jag vet dock inte om jag är helt nöjd. Ni får se när ni ser mig... Shoppade en Att.-tröja på Åhléns och ett par jeans på Rondo också. Me love randigt. Ja, jenasen är inte randiga, men väl tröjan.

Har funnit underbara norskan
Bertine Zetlitz, helt tokigt bra. När man skriver in henne på Last.fm får man dock lyssna på Madrugada, Dumdum Boys och Briskeby, som inte är särskilt likt musikaliskt, men väl är från samma land.

Och istället för att fingra i den stora skålen med godis så tog jag en järntablett och c-vitaminbrus. Även ett godismonster som jag kan hålla mig.

Det påstårs förresten att jag putar med läpparna på bilden i förra imlägget. Det är inte sant. Jag ser ut sådär när jag ler. Vad jag mer kan tillägga är väl att jag ser lite vindtyrig ut, men det är för att jag inte riktigt tittar in i mobilkamerans lins. Här är en till bild från samma tillfälle bara för det. Och ja, jag gillar att fotografera mig själv. Okej.

jag julafton liten


Post-julafton

Orkar inte riktigt blogga om julen. Det är alltid lika tråkigt när den är över. Stämningen lksom bara... spricker. Har haft några proppmätta och halvberusade eftermiddagar/kvällar med familjen nu, och tagit det lugnt själv, ensam i min alldeles egna lägenhet. Så skönt. Igår hade jag planerat att gå ut, men det blev inget. Tittade på Snapphanar och Rome istället. Just nu bloggar jag från soffan, SVT:s stora julsatsning (alltså Snapphanar) roar mig måttligt. Förutom att jag längtar till Skåne såklart.

Inte så mycket julbloggning, men här är jag på julafton i alla fall.

julmadelene

Shuffla ditt liv

Japp, nu har jag också låtit Windows Media Player, all musik på datorn och shuffle visa mig mitt liv med hjälp av några enkla frågor. Jag vet inte riktigt vad jag ska säga. Någon analys tänker jag inte ge mig på, men ni får gärna.

How are you feeling today?
You steal the Scene - Future Bible Heroes

How do your friends see you?
Émigré - James Dean Bradfield

Will you get married?
Friday Night - The Darkness

What is your best friend's theme song?
Never let you go - Bertine Zetlitz

What is the story of your life?
Glass walls of Limbo (dance mix) - Type O Negative

What was highschool like?
Sad Eyes - Josh Rouse

How can you get ahead in life?
Svarta segel - Hovet

What is the best thing about your friends?
String Song (live) - The Wannadies

What is tonight going to be like?
Funeral Face - Suburban Kids with Biblical names

What is in store for the reminder of this week?
Broken World - The Black Heart Procession

What song describes you?
Never from this heart - The Black Heart Procession

To describe your grandparents?
All I want is you - U2

How is your life going?
You & your sister - Big Star Story

What song will the play at your funeral?
All I need - Air

How does the world see you?
I've been floating upstream since we parted - David and the Citizens

Will you have a happy life?
Pet Grief - The Radio Dept.

What do your friends really think of you?
Believe I've found - The Soundtracks of our lives

Do people secretly lust after you?
Hame Baham - Laleh

How can I make myself happy?
Thank you Louise - Ryan Adams

What should you do with your life?
Hallelujah - Rufus Wainwright

Will you ever have children?
Burn the Remembrance - Katatonia

Elden vecka 51

Denna vecka brinner Stjärna i min egen värld för: Malmö. Såklart. Say no more. Jag tror att det gått fram rätt bra nu.

Malmötankar

Driving home for Christmas... Nästan helt tomt här på Egmont nu. Jag har fixat det sista och nu ska jag gå ut i Malmö. Men jag har lite svårt att slita mig, naturligt nog. Turning Torso blänker ju så fint just idag, och som Jennie skrev i mitt "arbetsbevis" så har jag ju förälskat mig i en lång, ståtlig skåning...

Nervös som vanligt för att resväskan blir för tung, för att den inte ska få plats på tåget eller att jag överhuvudtaget inte kommer hinna med tåget. Men jag ska försöka ta det lugnt.

Pratade med Sofia, hon är hemma från England. Konstigt. Men underbart att snart få träffa henne igen.

Gonna miss Malmö. Men nu ska jag inte blogga så sentimentalt. Jag är ju annars proffs på det, vilket också framkom i "arbetsbeviset".

Vi drar från Malmö...

Smärta är bara tillfällig

Tack fina redaktion.

Ni är så fina så att det inte ens finns nån bra sång att citera (och det kommer från mig, som citerar i allt jag känner).

Kommer sakna er så mycket.

Men som någon smart, cool och underbar människa skrev i ett sms som fick mig att skratta:

Pain is temporary - glory is forever

Left and leaving blues

Fasen. Jag började nästan gråta när jag skulle krama Jennie hejdå. Jag vill inte åka härifrån. Eller jag vill ju. Men jag hatar avsked, lika mycket som jag älskar det sentimentala i dem.

Men än har jag två dagar kvar.

Det bidde inga klappar...

... det bidde en vinterjacka till mig istället. Röd, kort, figursydd, från Zara. Ull. Jag såg den för några veckor sedan, provade inte då, men den fastnade i mina tankar. Tänkte att jag bara skulle prova. Prova ska man inte. Antingen blir man sjukt besviken, eller så blir man kär. Och jag blev kär.

Dessutom gick jag förbi Vagabonds butik och kunde inte låta bli att gå in och beundra de fina skorna som jag skrev om igår. Tillhör vår- och sommarkollektionen fick jag reda på av det urtrevliga biträdet och är en uppföljning på de röda (som också fanns i svart och vitt) som jag
köpte i somras. De var ju så otroligt populära så Vagabond lät göra en version till, fast lite annorlunda. Och lite billigare. Så fina! Kär!

Jag tycks ha en benägenhet att bli kär i klädesplagg nuförtiden. Ja ja, if you can't get the real thing...

Ps. Det blev en julklapp i alla fall. Och den var inte till mig.

Skamlös

Måste till stan och handla lite julklappar. Har knappt koll vad som behöver köpas. Inte så mycket, som tur var. Men jag ska kolla på en jacka på Zara också, om det nu blir kallt någon gång så behöver jag en vinterjacka. Har sett ett par rosa skor på Vagabond, tyvärr hittar jag ingen bild på dem på hemsidan. Men jag hittade några andra som jag tittat på hela hösten, jag vet inte om de finns kvar i affär dock. De är fina.


Är lite sugen på att läsa Sisela Lindbloms kommande bok De skamlösa. Chick lit med en spark mot chick lit, eller vad tidningens skönhets- och bokredaktör nu kallade den. Vi var rörande överens om att omslaget är riktigt riktigt fint.
de skamlösa

Sista veckans första dag

Måndag och sista veckan i Malmö. Festen hos Jennie (rättning: hos Jennies grannar) i lördags var väldigt kulig, trevliga vänner hon har. Var tyvärr inte så skönt seg som jag hoppats i söndags, men jag tog en liten julklappsshoppingtur i stan. Letade efter klappar till mina älskade systerbarn, men det är svårt. Jag vill gärna varaden coola mostern som köper coola saker till mina fyra sötnosar, men jag är också den coola mostern med den tunna plånboken.

Skriva kan jag inte heller. Håller på med en artikel som jag inte alls är nöjd med, vet inte varför det inte fungerar.

The Vaughan Crane. Om jag någonsin skaffar ett countryband ska det heta så. Nu så tänker jag aldrig starta något countryband, om jag någonsin får den idén så slå mig, eller skjut mig. Men det står i alla fall The Vaughan Crane på någon slags orange järnbalk som jag går förbi varje dag på väg till jobbet. 3 tons står det också.

Tomhet efter Malmö

Tillbaka i Malmö. Varit i Stockholm för Hennes modell-festen på Sturecompagniet. Det var kul, men jag blev seg och trött, tyvärr. Tog en och en halv timme att ta mig hem till mina föräldrar.

Längtar hem, samtidigt var det skönt att komma hit igen. Klev av flygbussen vid Triangeln och promenerade hem till Ribersborg, förbi Davidshallstorg, och kände att jag skulle kunna bo här. Just där, i Davidshall.

Kommer kännas tomt om en vecka.


Elden vecka 50

Denna vecka brinner Stjärna i min egen värld för: Lussebullsbak med mamma. Som att vara liten igen. Fast vi diskuterade lite vuxnare saker.

Lacoste

Tycker att killen i reklamen för Lacoste Essential, deras nya herrdoft, är bland det snyggaste på länge. Det är så att det hissnar i magen när jag ligger i tevesoffan.

Och nu har jag hittat vad han heter. Axel Hermann.
Snyggingen.

Snygga praktikanten, c'est moi!

Nu har hon tyckt till igen, den där praktikantajäveln. Snygg är hon också.

Elden vecka 49

Denna vecka brinner Stjärna i min egen värld för: Underbara kollegor som förstår.

Moln på marken

Om du undrar vem jag älskar, jag tänker på mina moln... P3 Pop hade 90-talsspecial igår, och Webstrarnas Moln på marken spelades som ett minne från tidigt 90-tal. En av mina "barndomslåtar". Blir alltid lika glad när jag hör den...

Hade saker att blogga om, men de fastnar aldrig när jag har tillgång till bloggen. Bara när jag är datorlös. Min inspiration kommer främst när jag duschar. Och när jag är ute och går.

Kanske ska ha en liten check på mitt liv just nu (bara för att jag gillar att egotrippa mig själv):

- Mindre än tre veckor kvar här. Sorgligt, men jag längtar hem. Främst till min egen lägenhet, och till umgänge.
- Helsingborg på torsdag, antagligen.
- Stockholm och fest nästa vecka.
- Har svårt att fixa svar fyra och fem i DN Kulturs jultävling. Men jag har inte försökt jättemycket.
- Funderar på om livet är annorlunda om man har halsmandlar.
- Fotograferad idag, rakade armen.
- Undrar varför jag alltid får mina julblommor att tappa bladen när de andras tycks må finfint.
- Matlagningskrisen håller i sig.
- Mår bra av julstämningen i lägenheten.

Idag skulle jag och exet ha varit ihop i sex år, om jag inte gjort slut innan det blev fem.Tänker att jag är en helt annan människa nu än då, ja, förändrad i alla fall, och att mitt liv antagligen sett rätt annorlunda ut om vi fortfarande hade varit ihop. Mår lite illa av det, tänk att vi var ihop ett halvt decennium. Usch. Skrämmande. Jag vet inte om jag skulle vilja vara ihop med någon så länge. Eller jo, det är klart jag skulle. Men inte nu. Jag var rätt naiv när jag kom ut ur det där. Inte så konstigt. Jag var 16 när vi blev ihop. 21 när det tog slut.

Jag hoppas han mår bra nu.

Gwen har gjort det igen

Gwen Stefani har gjort det igen. Ett nytt makalöst album. The Sweet Escape. I januari gick förra skivan varm i mina öron och nu binds året ihop med Gwen. Fina Gwen. Igår satt jag på golvet i mitt rum, efter att ha druckit lite för mycket vinglögg och bara lyssnade, lyssnade och sjöng nästan med. Jag kunde inte stänga av. Hon har förmågan att låta sådär uppriven och sorgsen när hon sjunger. Me like. Me love. Jag vet inte när albumet släpps i butik, men köp det. You won't regret it.

"If I can escape
and recreate a place as my own world
Then I could be your favorite girl
Forever, perfectly together
Now tell me boy now wouldn't that be sweet?
If I could be sweet
I know I've been a real bad girl
I didn't mean for you to get hurt
So ever, we can make it better
Now tell me boy now wouldn't that be sweet?"
Gwen Stefani, "The Sweet Escape"


Kall svensk vinter

Ska man sitta kvar på jobbet hela helgen kanske? Kanske. Eller så tar jag mig över till köerna på Ica Maxi och sedan hem. Vilket glamoröst liv jag lever. Nu planerar jag att bli modeassistent också. Det ska bli som i Djävulen bär Prada, precis som Magne sa.

December. Det känns mer som oktober, men kanske kan lite julstämning infinna sig med mina alternativa jullåtar. Och Tori Amos version av Have yourself a merry little Christmas. Men Jens Lekman kan alltid uttrycka allting precis som det är.

"The cold Swedish winter
is right outside
and I just want somebody
to hold me through the night"
Jens Lekman, "Cold Swedish Winter"

Elden vecka 48

Denna vecka brinner Stjärna i min egen värld för: december!